Als tandarts kan ik veel doen, maar uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor een gezond gebit. Gelukkig zijn er een aantal simpele maatregelen die een groots resultaat hebben. Zie ook de digitale folders van het Ivoren Kruis.

Regelmatige controle

Soms is een gebit zo goed dat een jaarlijkse controle volstaat, soms is het een half jaar en heel soms zijn er patiënten die we graag vaker zien, omdat het gebit bijvoorbeeld gevoelig is voor gaatjes of omdat het tandvlees erg gevoelig is voor ontsteking. Maar hoe dan ook is regelmatige controle belangrijk. Als je pas naar de tandarts gaat als je pijn hebt, is er vaak schade die niet nodig was geweest.

Goed poetsen

Poets in elk geval ’s ochtends (na het ontbijt!) en ’s avonds voor het slapen gaan je tanden met een elektrische tandenborstel of een normale, zachte tandenborstel. Gebruik tandpasta tandpasta met fluoride van een goede kwaliteit. Paradontax, Elmex en Oral B zijn bijvoorbeeld goede merken. Neem in elk geval geen tandpasta met whitener, die tast het glazuur van je tanden aan.

Gezond eten

Te zuur is niet goed voor je tanden. De zuren die bijvoorbeeld in cola en breezers zitten, tasten het tandglazuur aan. Vermijd deze drankjes zoveel mogelijk , en slik ze in elk geval door zonder ze in je mond te laten walsen. Ook snoep kan veel zuren bevatten. Hou het verder op drie maaltijden per dag en niet vaker dan drie keer een tussendoortje. Dat zorgt ervoor dat je tanden niet continue worden ‘aangevallen’ door zuren en suikers.

Vermijd drugs

Het gebruik van hard en soft drugs is ronduit gevaarlijk voor je gebit. Sommige drugs zijn erg zuur, je llichaam verliest weerstand en je krijgt vaak een droge mond. Hierdoor hebben de bacterieen in je mond vrij spel en worden veel gevaarlijker, met alle gevolgen van dien. Laat het liggen en maak er een wijde boog omheen.

“Voorkomen is beter dan genezen!
Je kunt zelf veel doen om gaatjes te vermijden en je gebit gezond te houden.”

Ellen Lenferink, mondhygiëniste

En niet te vergeten...

Ook de ruimte tussen je tanden en kiezen moet schoongemaakt worden. Dit is de plek waar tegenwoordig het vaakst een gaatje gevonden wordt. Een tandenborstel kan daar vaak niet bij. Het beste kun je voor het poetsen ragers gebruiken, maar passen die niet tussen je tanden, dan kunnen tandenstokers, soft picks of flossdraad uitkomst bieden. In het begin kan het even pijnlijk zijn en ook bloeden, maar dat verdwijnt geleidelijk.

Probleem?

Als je een probleem hebt, je ziet iets wat je niet vertrouwt of je voelt een gaatje aankomen; neem contact met ons op. Loop er vooral niet te lang mee rond. In alle gevallen is sneller ingrijpen bij een probleem de betere (en goedkopere) oplossing.

KRT NMT Ivoren Kruis NVOI